Friday

Wahai smokers, rokok itu haram ke? Entri pendek sahaja.

aku sekarang dah malas2 sangat2 dah nak update blog sejak ada satu kejadian mengeramkan berlaku. Tapi masih ada hutang2 yang belum aku langsaikan dengan beberapa bloggers seperti 1. Kena masukkan award dLa 2. Ditagged oleh tum2. Nanti la. insyaallah

******************

Rokok itu haram... ke? betul ke? Fatwa kata rokok itu haram. Kalau begitu memang haramla. Tak usah pertikaikan lagi. Haram rokok macam haram arak ke?

Kalau orang yang menjual arak. Rezeki pendapatan dia halal ke?

Lambakan kedai menjual rokok. kedai melayu ke, mamak ke, cina ke atau india.

Rokok katanya haram. Lambakan kedai yang menjual rokok itu bagaimana pendapatan dia. Pendapatan orang yang menjual rokok ini bagaimana? halal kah? haram kah? atau halam?

Aku tidak tahu. Ketuk dahi, tanya otak.

Aku juga smokers. Tapi tidak tegar. Kadang2 saje dikala kepenatan.

17 comments:

  1. kenapa smoke masa penat? itu pelik~

    rokok tu sah2 leh bunuh orang, karsinogen..

    so, it's like..

    hm, pk la sendiri..

    ReplyDelete
  2. ye ye betul la tue.

    paham2. i got what u mean

    ReplyDelete
  3. rokok haram?btul ke??huhuhu

    ReplyDelete
  4. rokok haram?
    bagus gak klo cmtu.
    xde la dla kna paw belikan rokok .
    hahaha :P

    ReplyDelete
  5. oRG Kata

    HAk peribADi nak MEROkoK Ni

    tP aK X Ske sGT

    RokOK

    ak X RASe sdaP puN

    CUma nAK TENangkAN DRi..tp SKEJap jeR BEz

    kesaN dY?

    LAma...dan BERPanjaNGAn..

    aK RAse cm2 r..

    ReplyDelete
  6. lizz@DLa -> ramai yang tak tahu fatwa dah kata rokok ni haram kan. Rokok ni haram bab kata fatwa.
    tapi wallauhuallam la. tak brani nak comment lebey2.

    DLa -> tak perlu paw kne belikan rokok. Boyfren suh dLa belikan rokok ker? ha3

    Selusur satu dunia yang indah -> wah. selusur. Pang kena sebijik atas muka aku. betul la ape ko kata tuh weh. nak tenangkan diri sekejap jer tapi kesan dia berpanjangan. ko tak penah try kan masa tensen dlu?

    ReplyDelete
  7. hey, i've been waiting for your new entry lah deyy.
    since dah takde google reader ni, leceh lak nak keep track dgn dunia blog.

    anyways, in my opinion, smoking kills us slowly.
    and in islam, membunuh diri sendiri(walaupun secara perlahan dan unnoticeable) adalah consider sbg membunuh diri juga.
    membunuh diri hukumnya?
    you know the rest.
    tapi still tak sure the EXACT fatwa yg mufti mufti sekalian alam keluarkan.

    oh oh, another great fact about smoking is that in israel, they are the largest(if im not mistaken) tobacco producer in the world yet they themselves dont smoke.
    their government simply banned them from smoking.
    smart eh, mahu bunuh org secara halus dan at the same time selamatkan org dia.

    -sara z.

    ReplyDelete
  8. eh, sorry sorry.
    bukan membunuh diri tapi memudaratkan diri tapi still hukumnya plg kurang pun berdosa lah kan.

    -sara z.

    ReplyDelete
  9. sara z -> bila nak retrieve blog neh. adeh. betul2. benda yang boleh memudaratkan mmg blh bawak kpda dosa pun. fatwa dah kata haram sbnarnya mungkin penyebarannya tak meluas kot

    ReplyDelete
  10. sedusa joe -> haram lah. smua benda nak cuba. ni bukan macam laughing gas awak aritu.

    ReplyDelete
  11. Benda ni sangat kontroversial. haha. no comment.

    ReplyDelete
  12. reverie -> betul2. isu2 kontroversial ni. saje je nk kluarkan.

    ReplyDelete
  13. ceit. aku tak tahu nak cakap apa laa cikgu.
    dari form 2. pernah kena sebat sebab benda ni.
    hahaha. kadang2 rasa nak lepaskan semua benda ni.
    tp slow2 lah.

    sara tak suka smokers, tapi kawan2 laki dia, mostly smokers. camne sara? hahaha.

    ReplyDelete
  14. cuba cek kat www.e-fatwa.gov.my....

    ReplyDelete
  15. anonymous

    lma qyla carik blog anonymous tau.tp xjumpa.xthu npew.

    godek2 balik yang anonymous pnh cmmnt qyla..

    bru ada..

    rindu kt anonymous..

    ReplyDelete
  16. Kemana Anonymous menghilang?
    Apa yang menggeramkan sehingga awk menjauhi blogger?
    Update la...
    Windu ni... (^_^)

    ReplyDelete